海子铁路网

注册进站

QQ登录

只需一步,快速开始

楼主:

【 丐 段 作 品 】 东 北 游 游 荡 荡 之 森 铁 兴 隆 篇 (完)

关闭 [复制链接]
next车站---二合屯车站,MS(貌似)一条比较大ge村庄~
唉!比起抚顺d女,小兴安岭入面d女真係差几皮~:Q
由于二合营到下一个站青岭之间係全段路坡度最大ge线路,所以原本重联ge列车要解挂!!!各自成为一节25DD,跑到青岭站后再合体~~~
有点讽刺ge标语!
青岭站交路签,平时睇国铁无路签,今日一次过睇个够!!!
青岭站列车再次合体!!!
又到我做一d同嗰句讽刺标语ge行为~~~yeah!!!:victory:
大车谷起咆諰,谷起道气冲坡~~~
next站---太平~
     ps:由于车厢入面无行李架,好多大件ge行李都係放到较为空旷ge驾驶室
进入next车站---太平所~~~
     ps:站同站之间无乜特色野影,基本上都係白蒙蒙一片~~~
太平所站,拥有全线唯一一个非人工换装场!!!简单d讲,就係唔需要用人手将d木头帮上车。
lee度就係我想讲嘅非人工换装场---太平所换装场(出站后无耐就见到)
     ps:全线有五个换装场---新民,六合屯,二合屯,青峰,太平所。除咗太平所係非人工外,其他都係林场请d老头一look一look木咁搬上车,真係辛苦钱!!!
列车跨越岔林河---起源于小兴安岭最高峰-平顶山(海拔1429m),流向松花江~经过lee度ge时候d大车一味咁同我哋推荐夏天ge时候ge岔林河漂流(被评为黑龙江省十大漂流旅游景区之一),到时候一边漂流一边睇车,你都咪话唔正!:loveliness:
坐咗成5个钟,坐到个人“藕藕地”,完全无晒影相ge欲望!而且四周围d景都差唔多!
再经过四个车站---八道河,凤山,胜利,河西,列车晚点15min(中午12点正)到达终点站和平!!!
奇怪啦!点解咁多人黎接车ge!?原来係我搞错!d大车话由于和平往兴隆镇方向售票无对号位,d人神7咁早过黎就係为咗霸翻个靓位~d大车好好人,仲畀咗件无用ge军大衣我地霸位,佢话:“你放件3喺度霸住个位就无人坐ka la”
d群情真係汹涌!夹到火jj都差d落唔到车~~~
     “唔好急la,畀我落咗先la,唔好急...唔好.....唔......喂喂喂...我条JJ ar......”
后面节马上解挂走去三角线掉头~~~
由于列车晚点15min(图定11:45到)到和平,12:40就折返,我哋等翻好少时间去吔饭。
144km ge路程,我哋足足坐咗5.5h,patpat都就黎开花!所以话,以后大家去坐,坐一个round就够啦!