海子铁路网

注册进站

QQ登录

只需一步,快速开始

【 丐 段 作 品 】 东 北 游 游 荡 荡 之 森 铁 兴 隆 篇 (完)

关闭 [复制链接]

首先,非常感谢大家对电铁篇ge支持:handshake ,小弟将继续一贯ge作风,详细&多图为大家送上东北森林铁路兴隆镇篇。
对于森林铁路e个名词,大家ge自然反应就係窄轨蒸汽!的确,以前e度全部都係跑蒸汽,但係,随住小铁路完成其历史任务,小蒸汽甚至整条小铁路好多都已经消失。今日,虽然兴隆镇唔係蒸汽客运,不过我觉得我仲係好荣幸咁可以搭上仲有客运ge森林小铁路。:victory:

东北森林小铁路主要集中喺东北大小兴安岭林区,主要係方便木头向外运输,随住资源减小,好多小铁路已经停咗客运,甚至成条小铁路已经拆晒嚟卖。而今时今日仲有客运ge,我霖净翻ge唔多。先同大家睇睇东北森林小铁路ge分布图,
     真係有d夸张!有咁多值得去ge地方,我今时今日先第一次踏足,又係后知后觉!!!

本帖explained by Cantonese:loveliness:

以上图片引自
http://bbs.hasea.com/viewthread.php?tid=192801&extra=page%3D50

睇完森铁ge线路图,再同大家讲讲兴隆镇森铁ge具体走向~兴隆镇ge森林小铁路又称为乌隆森林铁路(乌鸦泡-兴隆镇),全段都係喺哈尔滨境内,起于哈尔滨巴彦县ge兴隆镇,止于哈尔滨市通河县ge乌鸦泡镇,全长188km,,起点兴隆镇连接国铁滨北线(哈尔滨-北安),终点乌鸦泡可接驳松花江船运。
     依小弟估计,位于线路中间小兴安岭入面ge二合营林场,青峰林场,东方林场等大型林场ge木材就係通过运去乌隆森林铁路ge两头,再经过中转运往世界各地。
     但係唔知道乜原因,几年前乌鸦泡到和平(41km)e段线路全部拆除!!!:'( e+净低ge只有兴隆镇到和平乡ge 147km客货运~
     虽然家阵e条线路ge木材运量唔大,不过客流量就真係好理想,所以可能係森铁最后剩低ge客运路段......

以下,就请大家跟住我哋ge脚步,等我带你进入小兴安岭ge冰雪世界~~~(图有d多,不过我都係想同大家分享我哋行程中ge点点滴滴......):$

话说嗰日喺抚顺睇完抚顺电铁ge“局库”,再到苏家屯睇完GJ & 长白山动车组,晚上喺沈阳站坐2125次列车从沈阳直接去到我哋行程ge第二个目的地---兴隆镇!!!2125次列车正点凌晨4:56到达兴隆镇车站,兴隆镇亦都係我有史以嚟跨越祖国大陆ge最北端,一落绿皮嗰种冻真係好难接受,抬头一望,哗!!!好多星星!!!係我近10年嚟见到最多星星ge一个晚上(凌晨)。繁星闪烁ge夜空有d令我想起细个ge日子,嗰阵时广州ge夜晚仲好容易见到有星星~~:P
     通过唔寻常ge路途出站后,辗辗转转咁係摩托佬ge带领下揾到间听讲係当地公安局副局长开ge宾馆(¥50/三人房,带暖气,无独立洗手间,无冲凉房), 跟住天都未光就坐住部bubu车赶去小火车站。
     图为我喺森林ge第一张相,森铁兴隆站候车室外面(拍摄时间为北京时间6点正)~~~
森林候车室,我哋入去买票去小铁路ge终点站---和平!点知一入去,弊家火!由于室内室外温差太大,无论我副眼镜定係相机镜头全部中招!:L
ja ja林走翻出黎,候车室出面e条线路应该係以前客车入嚟上客ge,不过家阵睇嚟好似废弃咗。上客车唔该自己行去出面上~~~
嗰日大大话话最高都係-15°,亦都係我咁大个仔感受过ge最低室外温度~~~:loveliness:
候车室旁边ge森铁飞发铺,劲cool!!!门口上面有个大大ge森铁logo!:lol
我哋买好车飞,兴隆到和平¥18(144km),大概6:10小火车已经喺车站上客ing,虽然係卖对号座位,但係d人惊s无位坐咁好快就上晒车(车上ge暖气唔够候车室ge暖)。
虽然唔係小蒸汽C2拉车,不过e度ge客运极具特色,我都係第一次见到单节动力ge窄轨客运!!!以前见ge窄轨,无论梅隆,许昌,芭石都係动力集中,不过e架野重联起身就係动力分晒ge窄轨车,哈哈哈!!!:loveliness:
森铁兴隆车站!!!
兴隆车站ge晨曦~~~:loveliness:

嗰日重联定係单拖,完全係视乎嗰日ge客流量。。。。。。
哈哈,摸奶话只有抚顺电铁先有对联,查实东北好兴e味野,小火车上面都有对联ka~~~
     讲起对联,令我突然间霖起一句广州话ge经典对联:
    “young young脚,就食百爵”      

“ 昂  鸠  鸠 , 就食风收”

(百爵,听d前辈讲係60年代流行一时ge广州香烟,当时市面价係¥0.15)
e一款石家庄出产ge内燃客运车兴隆镇e度一共有6节,跑3节,3节备用。单单睇e个数据就知道e度ge客运唔野少......
图片左边为森铁XX纪念碑,突然发现除咗我哋之外神7咁早都有人喺度影相
同嘉阳一样,列车间係无风管连接ge
哈哈,有村姑喺度影相,后黎大家倾偈先知道,原黎影相嗰个村姑係喺广东陆丰ge中大读书ka wor,东北几K公里以外都可以相遇,唔係缘分咁简单ar ma!?:)
喺兴隆镇车站,你好容易就见到一列列从山里面运出黎ge木材
差唔多到630 la,好兴奋,即将踏上我哋ge森铁之旅~~~
     ps:车身上面ge英文我到今时今日都仲未霖到其含义,除咗ST係代表森铁(sen tie)之外,后面都唔知乜黎。。。。。。
如果今日开行单节车入和平,我哋就无位坐la,因为前面嗰节已经卖晒票,我哋6点钟黎到已经係买到后面e节车厢la。:loveliness: