海子铁路网

注册进站

QQ登录

只需一步,快速开始

楼主:

【 丐 段 作 品 】 东 北 游 游 荡 荡 之 森 铁 兴 隆 篇 (完)

关闭 [复制链接]
唔知点解,我特别中意森铁个logo,凡係有森铁logo ge野我都绝对唔会放过!!!
轨道边一堆堆ge雪堆,係道工为咗行车安全辛辛苦苦咁铲出黎ge...
咁冻都有人踩单车,容乜易变晒雪条~~~
下一站---高丽寨!!!(时刻表上面无ge)。睇介绍同车上ge村民都话,e条村入面住ge全部都係朝鲜族ge人,
     用朝鲜ge语言,不过好可惜,我一个朝鲜族ge村姑都见唔到......
高丽寨係全线唯一一个拥有站台ge车站~~~知唔知点解!?
原因係高丽寨e度联同小铁路搞e个旅游项目。旅游项目行程具体如下,e个旅游项目夏天先开放,有兴趣ge朋友值得去去。
     旅游ge行程为两日一夜,最适合哈尔滨市民周六日ge度假避暑。。。

"巴木通"森林小火车  
     位于巴彦、木兰、通河三县境内,起始于巴彦县兴隆镇,终端在通河县乌鸦泡,全长188.14公里,是目前世界上干线最长、
     窄轨、蒸汽机车牵引的森林铁路旅游线路,也是哈尔滨市旅游局在二十世纪之初为世人隆重推出的一条特色精品旅游线路。
    森林小火车旅游拟分两期全线开通,为尽早服务于游人,先期开通的是巴彦兴隆镇到木兰青峰林场区段,约98公里。
    沿途已经开发的香磨山水库、禅净寺、慈航寺、小动物狩猎场、青峰原始森林、洼兴朝鲜民俗村等景点景区,风格各异,
    韵位独具。一路下来,游人可领略原始森林的清新,观赏村舍田园的风姿,品尝地道的农家饭菜,购买地产的森林工艺品等
    是都市周末旅游、休闲渡假、野外写生、回归自然的极好去处。  
行程路线:

D1:早从哈尔滨乘火车出发,1小时20分到兴隆镇,转乘1小时火车抵洼兴朝鲜民俗村,午餐(朝鲜民族歌舞婚宴),
乘小火车约3小时抵青峰原始森林,参观森林博物馆,吃自助餐,篝火晚会。

D2:早从青峰出发,乘小火车抵香磨山水库(狩猎、垂钓),午餐(鱼宴),返回兴隆镇改乘火车抵哈。  
大家睇完行程有无d心郁郁,你仲要知道,参加e条线ge旅游虽然唔係蒸气机车牵引,不过唔係坐我哋e d车厢ka wor,係有专门ge豪华车厢ka~~~(帖子后面会见到)
话咁快又一个站---周乡。。。
出面真係冻到个个都CC缩缩~~~
下一站---赵家!火JJ之家...站房畀部车挡住咗,影唔到~
牡丹江762窄轨车驾驶室好狭窄!而最阔ge就係挡风玻璃下面ge位,好多人都喺上面训觉觉猪...:loveliness:
我哋原本想揾日喺山头上面扑木龙(拉煤车就叫煤龙,拉罐罐就叫油龙,拉木材係咪叫木龙?),不过问过当地d司机,一日早上只有那么一两班木龙出兴隆,其他ge都係夜晚跑~~~
见到自己d木材一车一车咁运出去,我觉得好快就会到资源枯竭ge一日,到时候赚ge就係贪官,亏ge就係后代...
木龙待避我哋部车后就驶向兴隆镇~~~
next---一个送车ge人仲多过坐车ge人ge站(准确黎讲唔係站,係一条无车站ge大村庄)
next站---西北河车站320mm影交路签认真一流!
沿线站房ge风格都係咁嘅款~~~
下一站,成条乌隆窄轨全线最大ge站---东兴站!!!由于临近东兴镇,所以客流量非常可观!
往和平方向ge客流比出兴隆ge要少~
东兴站亦都係全线唯一一个有叫卖ge车站~~~