海子铁路网

注册进站

QQ登录

只需一步,快速开始

楼主:

【 丐 段 作 品 】 东 北 游 游 荡 荡 之 森 铁 兴 隆 篇 (完)

关闭 [复制链接]
如果各位以后冬天去ge话,最后坐列车前进方向ge左手边,因为列车入面只有左手边有暖气供应,无暖气供应嗰边,坐喺度真係冻到脚仔都赤!!!
部车开咗无耐,售票员就开始扫垃圾,其实车入面ge环境劲恶劣!好污遭!地下全部都係垃圾,估计已经有几日无打扫过,不过列车员见我哋影相,好似有d怯怯地,所以先随便打扫一下。。。。。。(后黎我哋先发现,原黎部车真係几日先打扫一次,入面d垃圾堆积如山)
咁大个仔第一次见到铺天盖地ge雪,哇哈哈!好开心ar!!!!!:loveliness:
比起芭石,许昌有客运ge窄轨,e度梗有特色ge係---兴隆镇森铁扬手即停!!!
上车ge地方附近无车站,无村庄,e对情侣寻晚都唔知係咪喺冰天雪地下面打完夜战黎。。。。。。
     e度影相一样好free,我哋见有人上车,即刻开门跳落车影,影完即刻跳翻上车关门开车~~~哇哈哈!!!:lol
e度ge客运除咗扬手即停之外,仲可以即叫即停,你想喺边落车,同个售票员讲声就可以!
但係如果你喺后面嗰节车厢想落车,后面ge售票员又点同动力係前面ge车厢司机联系呢?!
     ps:虽然係重联,不过列车净係前面节车畀动力同刹车,后面节车完全係25DT,前面嗰节先係25DD~但係25DT ge驾驶室上面始终係有人ge。。。
如果你喺后面节车厢想落车,先同个列车员讲声,列车员就会“禁”一“禁”个钟(个钟喺车门附近),之后25DT驾驶室上面就会亮起灯,之后25DT个司机就会“禁”喇叭通知25DD个司机,25DD个司机就会马上停车~~~

经过大概1h ge行程,我哋到达第五个车站---戈(葛)家,大家睇到左边线路已经畀厚厚ge积雪封咗。
     ps:前四个站(长春岭,曹家,大岭,永丰)因为d村民劲好客:lol ,见我哋影相好好奇就捉住我哋倾偈,所以pass咗,后面会补上。。。
我去过ge窄轨,好似除咗芭石铁路外,全部都係用路签ge,其实影路签都係一件好爽ge事情!!!
冰天雪地下ge葛家站站房极具特色!!!
第一次见到d树上面结晒霜ja......
沿线ge每一个车站,你都好容易见到一车车已经装好ge木材等待运出去...
东北ge土地上面,如果落咗雪,好多都係咁,一间白一间黑咁...
经过一个无车站ge村庄,又係扬手即停!有机会畀我第一次影影东北山区里面ge村庄~~~
电视睇就睇得多la,不过都仲係第一次亲身感受...
next station---洼兴!!!
因为太冻,费事落车,就喺车上面杀翻几张la。。。
乜又係你ar XB!!!:victory:
下下都係你,阵间毒害唔少人就麻9烦la...