海子铁路网

注册进站

QQ登录

只需一步,快速开始

楼主:

【 丐 段 作 品 】 东 北 游 游 荡 荡 之 森 铁 兴 隆 篇 (完)

关闭 [复制链接]
原帖由 Tony仔 于 2007-4-30 11:31 发表
但夏天都要打呔.......:L

只是为了影相而已,国内的大学普遍不用穿校服的~~~
原帖由 Tony仔 于 2007-4-30 11:31 发表
其实第一眼睇,点解呢D小火车,个样甘似公共汽车既?

不过,呢个好经典,铁轨都畀雪所覆盖

多谢怯哥哥,带来D经典野返黎:handshake

的确!呢D小火车同公共汽车分别不大,只不过没有方向盘和在轨道上行走而已,小火车上同样是用“波棍”上挡的

见怯哥哥你呢两个帖做得甘辛苦同精彩.....

甘我今日同朋友研究,下星期六、日,Fullerton有火车展
好大机会会去
其实火车展三年前去过(仲在这发帖),所以呢次去,实质系报答番怯兄你,因为带来经典

今次小弟我唔会渣车,转而坐火车,系Amtrak
反正都可以让大家见识一下。
(呢个帖会用粤语广播,所以会有D特色)
亦希望会喜欢吧:)

期待!真的期待!!!很想看看异国的风光...
PS:终于有人体会到我发帖的辛苦,一个帖子不计去拍照的时间,但是改图,文字,发帖都起码24H!!!
原帖由 于 2007-4-30 09:08 发表
唉!比起抚顺d女,小兴安岭入面d女真係差几皮~:Q  

大佬啊,一方水土养一样人啊。要睇靓女下次去江南或者湘渝蜀啦。不过果边既人长期冻住,个面大多都红波波噶。
原帖由 Gothic 于 2007-4-30 12:21 发表
热切期待下一贴的GJ!!!

既然咁顶你瘾,发个GJ罗友畀你睇下先啦!!!;P
原帖由 于 2007-4-30 09:28 发表
COOL啊COOL啊!!!喺火车上面“痴”对联我都係喺抚顺第一次见闻,喺兴隆连部工务车都有对联!
     部工务车仲要COOL到係用真正ge面包车外壳黎改装ka wor~~~问你s未!?:lol :victory:  

呵呵,又几的息啊……
原帖由 世事如淇1985 于 2007-4-30 12:36 发表

呵呵,从后面睇系几可以下噶,前面呢?有无影到先????咪吊我地胃口好哦。

不过睇你 尼句突然想到:“后面睇似大明星,前面睇似大猩猩”……;P

前面!?算吧啦!畀个美好的侧面回忆给你们算了~~~;P

原帖由 世事如淇1985 于 2007-4-30 12:40 发表

呵呵,听你锦讲我真系好怀疑系咪以前D公交车改装而成噶。由外观睇似公交多过次火车;P

唔係改装的~只不过制造的时候不装方向盘,改用转向架而已...

原帖由 世事如淇1985 于 2007-4-30 12:42 发表

大佬啊,一方水土养一样人啊。要睇靓女下次去江南或者湘渝蜀啦。不过果边既人长期冻住,个面大多都红波波噶。

我到过成都,重庆,长沙,苏州,杭州,上海 ,南京!!!不过统统d女都唔够抚顺的正!!!!!!!是真的!!!!!!!
抚顺d女实在太爽啦!!!!!!!!
原帖由 于 2007-4-30 12:41 发表

期待!真的期待!!!很想看看异国的风光...
PS:终于有人体会到我发帖的辛苦,一个帖子不计去拍照的时间,但是改图,文字,发帖都起码24H!!!

你可以怪我小弟的无知吧:Q

然而,Amtrak张飞要九美金(81蚊港币),坐三十二分钟,不过都算啦,见你个帖好精彩,希望做点支持
原帖由 于 2007-4-30 12:54 发表

前面!?算吧啦!畀个美好的侧面回忆给你们算了~~~;P

唔係改装的~只不过制造的时候不装方向盘,改用转向架而已...

我到过成都,重庆,长沙,苏州,杭州,上海 ,南京!!!不过统统d女都唔够抚 ...

拿~~呢D就是贪新忘旧啦,四川D村姑比你抛到九宵云外啦~~呵呵~~:lol

另外多谢CHEAP SIR提前暴光了GJ的性感PP~~:kiss:
原帖由 Tony仔 于 2007-4-30 12:56 发表

你可以怪我小弟的无知吧:Q

然而,Amtrak张飞要九美金(81蚊港币),坐三十二分钟,不过都算啦,见你个帖好精彩,希望做点支持

不是说无知,是很多香港人对国内的误解,时常说到我们是怎样怎样落后......

人一世物一世,点都要试下嘅......¥81 33min,比起X2000 ¥85 55min(广深间的春运价)稍为贵少少而已.....哈哈!!!
原帖由 Gothic 于 2007-4-30 13:02 发表

拿~~呢D就是贪新忘旧啦,四川D村姑比你抛到九宵云外啦~~呵呵~~:lol

另外多谢CHEAP SIR提前暴光了GJ的性感PP~~:kiss:

係wor......忘记了四川D村姑tim......:P
原帖由 于 2007-4-30 13:02 发表

不是说无知,是很多香港人对国内的误解,时常说到我们是怎样怎样落后......

人一世物一世,点都要试下嘅......¥81 33min,比起X2000 ¥85 55min(广深间的春运价)稍为贵少少而已.....哈哈!!!

反而我系钟意乡间生活,越落后越会希望想去下。

广东都有唔少穷乡

毕竟落后一回事,但系乡间生活都有纯朴一面,好多农村都系甘样。
记得一朝早,听到鸡啼声,吸下新鲜空气
就开始干活,种菜、耕田.....养猪养鸡
闲时一班人,聚响村公所聊天吹水,有D吸水烟
饮既水系从井打上来既井水,记得有一种水泵,系要摇下摇下就有水出来,都几过隐下:lol
有D穷既,日日食粟米粥做一餐。

我反而真系有机会,想去农村、穷乡,过下呢种生活。
原帖由 于 2007-4-30 10:13 发表
车厢内ge广告。
ps:喺兴隆镇,由于我哋住ge地方无得冲凉!对于一个广州人黎讲一日唔冲凉就劲唔舒服!所以我就付出咗我ge第一次,第一次进入澡堂冲凉,淋浴¥5/人都几“哥剂”。。。

系咪温泉先?系都唔错吖,不过北方人习惯一大班人系澡堂里洗澡的。不像我们这里。
要去上班了,看到31页。晚上回来继续……
原帖由 Tony仔 于 2007-4-30 13:11 发表

反而我系钟意乡间生活,越落后越会希望想去下。

广东都有唔少穷乡

毕竟落后一回事,但系乡间生活都有纯朴一面,好多农村都系甘样。
记得一朝早,听到鸡啼声,吸下新鲜空气
就开始干活,种菜、耕田. ...

从你的描述中,感觉是一幅很生机勃勃的乡间图片,在城市里面生活耐了,的确很喜欢乡间无忧无虑的生活......:loveliness:
此贴绝对经典精华,使劲顶起!
楼主冒严寒拍的佳作,精神可嘉,佩服!

一个奇想:要是将牡丹江小机车一前一后,好像DF3般重联拉Z20小绿皮,应该会挺有趣!
下次那位再去的记紧跟师傅商量一下。
哟.. 再次光临你嘅巨作. 第三篇.. 从中午11点几 睇到呢加.. 我快死鸟..
等待下一集直特篇!!
原帖由 于 2007-4-30 10:43 发表
最后送上ge都係广客!!!

睇上去背景ms是韶关火车站广场旁边的呢?刚想引用,一看下面原来真的就是啊……呵呵,证明我的眼力还是不错的。
原帖由 mak123485 于 2007-4-30 21:13 发表
等待下一集直特篇!!

你!?......怎么知道有直特篇!?!?
原帖由 于 2007-4-30 22:17 发表

你!?......怎么知道有直特篇!?!?

呵呵,可能是你在无意之间从字行间隙当中透露出来而你自己都忘了吧……
原帖由 mak123485 于 2007-4-30 21:13 发表
等待下一集直特篇!!

:$ 帖子经已搞掂,不过在想值不值得发...