海子铁路网

注册进站

QQ登录

只需一步,快速开始

楼主:

【 丐 段 联 合 出 品 】 南 岭 地 方 铁 路 之 木 冲 线 (完)

关闭 [复制链接]
出站后努力咁上坡~~~听大车讲全线最大坡度千分之廿几~~~
next站,新邹家站,离坪石站43km,离木冲站32km~~~
副司机到站后又唔见咗!!!:funk: 原来入咗站房入面斟水;P ~~~地方铁路就有咁嘅好处,轻松自在,压力少~~~我地跟lee班车个正司机都话,佢差唔多退休年龄,过嚟地方铁路挨埋lee几年就退休la~如果喺正线跑车,压力太大,咁嘅年纪受唔到~~~e+不知几自在!!!开讲有话:自在当发财~:victory:
前面一个湾位,51km标~
话咁快又一个站啦,lee个时间大家坐DF4坐到有D闷~~~pp开始减少!!!:L
栗坪站,离坪石站53km,离木冲站22km~
喺网上揾嘅资料,话栗坪站有条支线岔去桨木圩,长6km,我地都见到,不过大车话果度e+好少用~~~
(ps:木冲线内共有两条支线)
出站后过一特大桥,沿路见到有好多村民用“担挑”挑住好多一箩箩嘅野,原来全部都係炮丈嚟嘅,听大车讲,lee度原来係东莞某个炮丈厂嘅分厂,东莞嗰边已经唔生产la,全部拎晒嚟lee边生产,lee度係湖南继浏阳后嘅第二大炮仗生产厂~~~
公路同铁路咁接近,以前打部车嚟追JS都可以la,呜呜呜,真係后知后觉la!!!:Q :'(
列车进入梅田站,全线除坪南外嘅最大车站,离坪石站58km,离木冲站17km,梅田站岔出去又有一条支线~~~梅余线(梅田~余家寨),长4km~
梅余支线喺06版嘅韶关旅游地图上面揾到~
听大车讲,当初木冲线喺58年净係修到梅田站,梅田站到木冲站係后嚟1975年修建嘅,所以,大家之后就会见到梅田站到木冲站区间用路签(坪南站到梅田站係半自动闭塞),而且2007年嘅今日,你仲见到活生生嘅臂板信号机!!!
梅田站算係一个比较大嘅换装厂,由木冲&梅余线嚟嘅车,喺lee度整备后发到坪南,坪南小运转到坪北后发到全国各地~~~
哗吓!!??肥尤影lee个交路签真係影得有d灵异~~~:funk:
副司机拎咗张路签上嚟畀我地睇,好过瘾(因为天气太差,影唔到),上面写住XX(某个地方不是车站)停车1分钟,大车话,梅田站到木冲站区间完全要睇路签嚟做人!!!:D
某桥,我记得司机同我介绍过关于lee座桥D咩,不过我唔记得咗~~~;P
可能係上面7月份洪水遗留落嚟嘅~
睇到前面有道岔啦,即将进入下个个站~~~
麻田站,pan得唔係好好,请见谅!
麻田站,离坪石站65km,离木冲站10km~