海子铁路网

注册进站

QQ登录

只需一步,快速开始

1910年建成的九廣鐵路

19世紀末,因香港同廣州貿易頻繁,港英政府同當時嘅滿清政府商議興建連接香港同埋廣州嘅鐵路。1898年,香港政府同當時嘅清政府達成協議,起一條連接九龍同埋廣州嘅鐵路,專營權歸英方所有。而鐵路按地域分成中英兩段,分別由中、英兩國政府負責起。
1905年9月,香港立法局通過起九廣鐵路後,香港政府就開始研究定線,並派出一班英國工程人員負責鐵路測量工作。
當時九廣鐵路英段有兩個方案。第一個方案係由尖沙咀直接向北,穿越筆架山,然後沿城門河同吐露港海岸到達邊境。呢個方案嘅好處係能夠經過當時新界嘅行政中心大埔,但缺點係需要開成2.4公里嘅筆架山隧道。另一個方案係由尖沙咀向西北沿海岸而行,經過荃灣同青山灣海岸,再北上屯門同元朗到達邊境。這個方案嘅優點係只須開鑿幾條較短嘅隧道,技術上較第一個方案簡單得多,但係呢個定線所經之處比較荒蕪,而且定線亦比第一個方案長。因此,香港政府最後接納第一個方案。
1906年,全長35.4公里嘅英段開始動工,而全長143.2公里嘅華段亦喺1907年展開建築工程,滿清政府更請到中國鐵路專家詹天佑做華段嘅總工程師。九廣鐵路英段興建初期用咗軌距為610毫米嘅路軌,但工程中途就全面改用軌距為1435毫米嘅標準路軌。工程需要起橋同埋基堤,同5條隧道,當中包括最長嘅筆架山隧道。呢條隧道係當時亞洲規模最龐大嘅工程,花咗3年時間先至完工。由於當時施工環境較為惡劣,工程期間有超過50個工人死喺隧道內。
1910年10月1號,耗資130萬英鎊嘅九廣鐵路英段落成啟用。啟用儀式原本由兩廣總督同香港總督喺羅湖主持,但由於中方最後決定派出次一級嘅官員,英方最後亦只派出香港輔政司主持啟用儀式。當時英段屬單線系統,火車由蒸氣機車拖動,車站就包括尖沙咀站、油麻地站、沙田站、大埔站(其後改叫大埔滘站)同粉嶺站5個車站,同年增設大埔墟旗站。另一方面,由於尖沙咀車站重未完工,所以喺1913年之前,臨時總站設喺疏利士巴利道。
1911年10月5號,來往香港同埋廣州嘅直通車正式投入服務。
一晃就是100年了,当时的华段也是一起修的。
现在的这个线路还是老路? 还是重新修的?
基本上這一百年來,無論港段,廣深段都因為戰爭破壞重修、提速、擴建雙線、電氣化等改動了不少,已非當年通車時的樣貌了。
:lol 这边叫广九铁路,那边叫九广铁路。。。

是不是“广九”与“港九”的粤语发音相似,以免混淆,所以换成九广(Kowloon-Canton R)
这条铁路早就被拆了吧.
原帖由 郊县天王 于 2009-12-4 00:31 发表
现在的这个线路还是老路? 还是重新修的?

華段不太清楚,據了解現在石龍還保留當年的鐵路橋,而九廣鐵路英段的走線,除了何文田至尖沙咀一段不同之外,其他都沒太大改變,當然軌道和一些路橋改造是有的,例如現在畢架山隧道是1981年在1910年建的舊畢架山隧道旁並排修建的,而舊畢架山隧道改作煤氣輸送管道的隧道,而沿吐露港一段依山而建的彎道於1997年拉直,原址變為香港教育學院的運動場,其他也沒有太大改變,例如現在南行的列車依然通過大埔5號隧道(九廣鐵路英段1910年修建)

當年的尖沙咀站就是現在的文化中心,車站建築剩下大鐘樓,附近的天星碼頭和巴士總站則保留至今(巴士總站好像過兩年也會被遷拆,不過會有一節九鐵的古董車廂作長期展出,應該是以前在科學館門口那一節),車站外的六條大理石柱則搬到尖東市政局百周年紀念公園

1914年的尖沙咀九龍車站,天星碼頭和巴士總站

70年代的尖沙咀九龍車站,多麼美的紅磚建築物,要是當年把它改作香港文化中心或香港藝術館,比起現在尖沙咀海旁那幾座不淪不類的建築物好得多,有意義得多~

尖沙咀鐘樓,天星碼頭和巴士總站今貌

被遷往尖東市政局百周年紀念公園的六條大理石柱今貌

舊畢架山隧道九龍塘出口近貌~

大埔5號隧道近貌,典型的英式磚造隧道,清楚見到入口處頂部建造年份1910年~

正是詹天佑,为自己家乡做事,好!广九铁路100年了,省港100年,而100年之后,新的广深港客运专线又出现了,广东铁路100年后新的一页要翻开
我不久前看伍晃荣采访袁志伟的〈新闻话事人〉那一集里就有讲到九广铁路的内容,还有DF3呢:lol ,只是那集全集好难找。只能找到袁志伟那个部份。。。

手机版|小黑屋|Archiver|海子铁路网 ( 京ICP证120035号 京公网安备11010702001036 )

GMT+8, 2024-4-28 06:47