海子铁路网

注册进站

QQ登录

只需一步,快速开始

【丐段作品】 东 北 游 游 荡 荡 之 抚 顺 电 铁 篇(完)

关闭 [复制链接]

欢迎大家收睇新春访东北。东北翻嚟已经一段时间la,不过好可惜一直都抽唔到时间改图同埋发帖,唔係忙住搞毕业论文呢,就係无理头9个mon short咗~真係激能s:'( ~好la好la,e+终于有d时间la,费事积累咁多相未发,就喺大学最后一次跨越出发之前将东北ge pp同大家分享分享,希望大家中意~

经过T92 31h+K95 1h yz煎熬,行尸走肉咁嚟到著名ge电铁所在地---抚顺!经过上次丐段兄弟文博喺抚顺ge经验介绍,从抚顺火车站出站后沿住中央大街揾宾馆,辗辗转转咁打部taxi最终喺西十路ge 119消防局隔离揾到间性价比高ge宾馆,¥78/日 双人房独立洗手间+暖气ge价钱仲係可以接受!大家见唔见到清风送畀我地ge八宝粥,由韶关孭到东北,再走匀东北之后最后喺断水断粮ge Z62上面解决晒~~~哇哈哈,清风真係有先见之明。:victory:

喺沈阳落车后马上买好几日后去兴隆镇ge车飞,喺抚顺落脚后就马不停蹄咁发上桂粤港同大家报道,至于e+桂粤港要改名,简直搞到我“呜”晒嘴~~~:L
抚顺ge网吧事业好发达;而图中ge星期三宾馆,开房事业完全不雅于广州,我哋去霖住问问房价,点知见到N多情侣去开房,D女仲要鬼咁“省”镜!!!睇到我流晒口水。。。。。。:loveliness:
其实图中主要想表达ge就係,喺闹市ge街头上可以见到后面火力发电厂ge大烟囱,工业区同生活区咁接近,唔知道係咪东北重工业城市ge特征呢?
东北蓝色ge天空真係劲蓝!喺广州一年365日,着紧366日都见唔到~:(
光脱脱ge树干又係北方ge特色~:)
好la~讲翻正题!点解我哋有打算嚟抚顺电铁呢!?其实都係吸咗日本仔网站D毒!大家先click入lee个网址 http://railway.org.cn/seek/,然后揾关于辽宁省ge,就会见到关于抚顺电铁ge报道la:loveliness: ~
如果睇唔明日文就去lee个免费ge翻译网址翻译la~
http://www.excite.co.jp/world/chinese/

至于图片就係抚顺电铁客运ge线路图,主要係围绕住抚顺东西两个露天矿而起ge。但係家阵抚顺电铁由最鼎盛时期ge早上5点到夜晚9点每几分钟一班,到e+只有早上5点到9点,下午4点到8点每30min一班,而我地影车ge时间仅仅局限于e段时间。。。。。。:(
到达抚顺ge第一日,由于之前yz搞到我哋太攰,中午训中午觉训过龙,去到矿务局中心站ge时候已经唔係好适合影相la~:Q
中心站上面人都唔多个,感觉好冷清好萧条~~~
两位等车ge老人家~
我们俩!!!:loveliness:
抚顺电铁零号标~
抚顺电铁第一眼!
801 lee个编号係大修后改过ge,之后大家会睇到,未大修后ge车ge编号係1开头。D大车话8开头吉利wor~:loveliness:
由于第一日我哋无好好咁了解好电铁ge运行时间,所以第一日影唔到d乜出嚟,先係去坐车打个白鸽转,大概了解一下线路
矿务局以西ge第一个车站---南台站。大家都睇到车身上面ge中移动ge广告,d大车话係近几年先上ge,以前係无ka~
某站,唔係高峰期,电铁上落ge人数只係稀稀疏疏几个~
喺电铁入面好free,一边开住门影相都无问题,因为速度快到你跌落去都唔会跌伤~
唔係会车!係一个车皮畀人改装成为住宅~
开车停车,无列车员帮你开门关门,坐惯电铁ge人都会好自觉咁上落车随手关门~